УЧЕНИЦИ ОТ 134 СУ „ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ“- ORT SCHOOL ПРЕДСТАВИХА УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ, ИСТОРИЯ И ТОЛЕРАНТНОСТ

26.05.2022 | Актуално, Новини

Ученици от 134 СУ „Димчо Дебелянов“-ORT School с изучаване на иврит и английски и тяхната преподавателка по история Десислава Георгиева участваха в заснемането на историята и настоящето на своето училище. Това е част от дейностите на проекта „Възраждане“ – уроци по родолюбие, история, толерантност и съвременност“, който се реализира от фондация „Етнопалитра“ в партньорство с район „Възраждане“, 18 СУ „Уилям Гладстон“ и 134 СУ „Димчо Дебелянов“, финансиран от Програма „Европа“ 2021 на Столична община.

Училището е създадено в началото на ХХ век в пъстрия Ючбунар („Трите кладенеца“), квартал забележителен със своя разнороден религиозен, етнически и социален състав и мирното съжителство, състрадание, съчувствие, взаимопомощ и взаимно уважение на жителите си.

 

 

Съхраняването на паметта за спасението на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война е мисия, на която са отдадени всички в училището – директорът Весела Палдъмова, преподавателите, учениците и родителите.

 

Стената на българските праведници на света, обявени от  мемориала Яд Вашем в Израел, е единствения монумент в България, посветен на героизма на 20-те  българи, получили това почетно звание, което се присъжда на хора от нееврейски произход за спасяването на евреи по време на Холокоста.

Този дух на толерантност и уважение е съхранен и днес в 134 СУ „Димчо Дебелянов“-ORT School. Повече за историята и настоящето на училището, за обучението по иврит, за връзката на 134 СУ и посолството на Държавата Израел, каква организация е WORLD ORT,   от кого е създадена Стената на българските праведници на света и много други интересни неща ще научите от материалите, създадени за проекта.

На 31 май 2022 г. от 13:30 ч. в Заседателната зала на район „Възраждане“, бул. „Александър Стамболийски“ 62, ет. 2 ще бъде представен проекта. Желаещите да участват онлайн в събитието могат да направят заявка до 12:00 ч. на 31 май 2022 г.  на e-mail: office@etnopalitra.org

Photo Gallery

© 2002 - 2024 Фондация "Етнопалитра". Всички права запазени!

Powered by WordPress | Theme designed by Gabfire