УЧЕНИЦИ ОТ 18 СУ „УИЛЯМ ГЛАДСТОН“ СЕ ГОРДЕЯТ С ИСТОРИЯТА НА СВОЕТО УЧИЛИЩЕ И ИЗВЕСТНИТЕ  ЛИЧНОСТИ,УЧИЛИ В НЕГО

28.05.2022 | Актуално, Новини

Ученици от 18 СУ „Уилям Гладстон“ участваха в заснемането на видеоматериал за училището, част от дейностите на проекта „Възраждане“ – уроци по родолюбие, история, толерантност и съвременност“.

Интересна история има красивата сграда на 18 СУ, някога Трета мъжка гимназия. Днес училището носи името на британеца Уилиам Гладстон – четири пъти премиер на Великобритания, либерал, защитник на българите по време на Априлското въстание през 1876 г. Сградата, която се намира на ул. „Пиротска“ 68, е  построена  през 1906 г по проект на арх. Георги Фингов, в характерния за периода смесен, преобладаващо неоренесансов стил. Фасадите и фоайетата са със запазен автентичен вид, а в уникалните мозайки майсторът им е оставил своя уникален подпис.

Архитект Георги Фингов е създал много от най-красивите паметници на културата в София. Бил е и главен архитект на кметството. Той е един от най-добрите ученици от първото поколение възпитаници на австрийските архитекти, създали модерния европейски облик на града в края на XIX – началото на XX век. Работил е с арх. Грюнангер, когото наследява като шеф на Царското архитектурно бюро. Както училището – неговото първо значимо здание в столицата, така и собствената му къща са засегнати от бомбардировките през 1944 г.,  при които той загива.

Днес 18 СУ е най-голямото училище в София и страната, в което се обучават около 2300 ученици. Сградата, е паметник на културата от първа степен с местно значение. Тя е възстановена и реконструирана през 2012 и 2015 година от Столична община и район „Възраждане“. В училището  интензивното се изучават чужди езици, като през последните 20 години, заедно с европейските езици, се въвеждат и преподават и източни езици – японски, арабски, китайски, корейски. Всяка година учениците имат възможност да участват в различни програми за обмен с Китай и Южна Корея.

Проектът „Възраждане“ – уроци по родолюбие, история, толерантност и съвременност“ се реализира от фондация „Етнопалитра“ в партньорство с район „Възраждане“, 18 СУ „Уилям Гладстон“ и 134 СУ „Димчо Дебелянов“, финансиран от Програма „Европа“ 2021 на Столична община.

Photo Gallery

© 2002 - 2024 Фондация "Етнопалитра". Всички права запазени!

Powered by WordPress | Theme designed by Gabfire