„ВЪЗРОЖДЕНСКА ВАКАНЦИЯ“

28.08.2021 | Актуално, Новини, Проекти

Една различна вълнуваща и емоционална „Възрожденска ваканция“ преживяха ученици от столичното 18 СУ „Уилям Гладстон“ през това лято в Националния исторически музей. Всеки ден имаха различни тематични занимания, свързани с историята по нашите земи, разглеждане на експозициите в музея, разкриване на загадки, археологически открития на древни надписи, викторини, подреждане на пъзели с изображения от тракийски гробници и български шевици, както и забавни игри на открито в парка.

Всеки ден малчуганите имаха изненада – сами сътвориха съдове на грънчарско колело, обучаваха се по взаимната метода във възрожденската класна стая под ръководството на Рада Госпожина (ръководителката на Детския център на НИМ В), писаха и смятаха върху пясък,  а с перо и мастило направиха своите калиграфски преписи на древни документи.

И както е казано „В началото бе Словото…!“, учениците разбраха, че истинският глас на миналото идва от писмените паметници – знаци, разчетени или не; писмена върху камък, метал, дърво и глина; върху съдове и стени; върху тъкани, кост, папируси и пергаменти. Чрез забавни образователни игри, те откриха, че писмеността запазва живо настоящето, а книгата и човекът от много векове насам са станали неразривно цяло.  Чрез увлекателно пътешествие в света на писмеността, децата откриха много тайни за древните писмености, за съдбата на ръкописната книга; за перото и мастилото.  Тази историческа образователна експедиция преведе децата по пътя към писмеността: от скалните рисунки до клинописта, през писмеността на древните народи и историята на книгата – от глинената плочка, през ръкописните книги до електронната страница.

„Възрожденската ваканция“ пренесе  учениците в древна Тракия, в периода на Първото и Второто българско царство и разбира се в по време на българското Възраждане, Априлското въстание и Освобождението на България. Децата се запознаха и с историята и традициите на българските носии, имаха възможност да облекат носии от различни етнографски области, както и да влязат в образите на средновековни велики владетели и техните дами, с костюми, предоставени на НИМ от Националния филмов център в Бояна.

Незабравими спомени остави посещението на Боянската църква „Св. Никола и св. Пантeлеймон“ – недвижима културна ценност, включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Децата видяха уникалните образи на севастократор Калоян и севастократорица Десислава – символ на красотата на българката през Средновековието.

На финала участниците във „Възрожденската ваканция“ се запознаха с историята за спасението на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война с емоционалните видео разкази на фондация „Етнопаритра“ и НКТ „Евроком“, които са съхранили спомените на проф. Софи Данон, Адолф Бургер, Ержи Рихтер, Йоси Кьосо, доц. Софи Пинкас и доц. Давид Коен.  Темата провокира и обсъждането на символите на омразата, които днес често виждаме по стените на сградите – свастиките, думите на омраза, надписите 14/88, HH и др.

На финала на „Възрожденската ваканция“ кметът на район „Възраждане“ Савина Савова и председателят на фондация „Етнопалитра“ подариха на децата ранички и грамоти.

„Възрожденска ваканция“ обедини учене чрез преживяване и забавни спортни игри в Детския център на Националния исторически музей. Проектът се реализира от фондация „Етнопалитра“ в партньорство с район „Възраждане“, МКБППМН на района Националния исторически музей по Програма за развитие на физическото възпитание и спорта и се реализира в подкрепа на «София – Европейска столица на спорта» .

Photo Gallery

© 2002 - 2023 Фондация "Етнопалитра". Всички права запазени!

Powered by WordPress | Theme designed by Gabfire